DRCMR Logo 300px Color
 
Monday, 13 August 2012 16:40

In Danish: Fokus på hyperpolariseret MR-skanning

Det uafhængige netmedie Videnskab.dk har publiceret en artikel om den spændende udvikling indenfor hyperpolariseret MR-skanning i forbindelse med diagnostik af kræft. Jan Henrik Ardenkjær-Larsen, der er professor på DTU Elektro, og leder af DRCMR's hyperpolarisationsgruppe, er ophavsmand til teknikken, der i specielle tilfælde giver en forbedring af MR-signalet10 til 100 tusinde gange. Dette har stort potentiale bl.a. til umiddelbar vurdering af behandlingsrespons for tumorer. I dag skal man ofte vente i uger for at vurdere om en given behandling virker - og gør den det ikke, kan løbet i mellemtiden være kørt for patienten. Jan blev for opfindelsen i 2012 belønnet med den prestigefyldte Günther Laukien pris der gives for banebrydende NMR forskning.

Med baggrund i udviklingen af teknikken grundlagt af Jan og daværende kolleger, er der i Danmark en intens aktivitet vedr. hyperpolariseret MR-skanning. Det udmøntes snart i en international konference om hyperpolarisation, der vil finde sted i august 2013 med blandt andet DRCMR som medarrangør. Cirka 200 deltagere forventes.

Hyperpolarisationsforskningen på DRCMR startede med en donation fra Simon Spies Fonden i 2008. Det er langtfra første gang at fonden "har været fremme i skoene".  DRCMR, som er MR-centret på Hvidovre Hospital, blev etableret omkring landets første MR-skanner doneret af Simon Spies selv. Siden donerede Fonden landets første 3 tesla skanner. Uden sådanne donationer til udstyr og projekter havde dansk MR-forskning på internationalt niveau ikke været mulig.